Bucovina omului mandru!

Post in Ro: Sorry but this post has only Romanian version. It would be impossible to translate it properly in English. I’ll make it up for this one soon. 😛

Bucovina plai cu flori ❤

Eu sunt nascuta in Bucovina, “Medalia de aur a Moldovei”♥ cum mi-a spus un prieten drag acum ceva timp. Si sunt mandra tare! Sunt si crescuta acolo…unde iarba e verde si “vie” nu uscata si “trista” ca in alte locuri ( nu sunt rautacioasa, doar directa :D).

Te plimbi pe “drumuri” si oamenii iti zambesc. Se uita admirativ la tine si te intreaba cum iti mai merge. Te intreaba de parinti, bunici, veri si tot neamul…Iti rostesc istorioare si iti spun sa mergi cu Domnu’  ∞

Cand ajung acasa simt mirosul ala de libertate. Poate o sa crezi ca vorbesc prostii: te rog…mergi! Si vorbim apoi! 🙂 Imi tremura sufletul si imi vine sa plang cand vad poarta bunicii mele. Mereu e afara, ne asteapta in poarta cu fata plina de griji si emotii. E plina de dragoste si inca ii citesti puterea pe venele fetei.

Prietenii mei de acasa sunt oameni simplii si sinceri, iti zambesc cu tot sufletul si nu vezi pic de invidie pe fata lor. Toti pun familia pe primul loc si trag pentru orice au, de dimineata pana seara. Nu e munca de manager si paperwork, eee munca frate! Se ajuta intre ei si se respecta. Nu sunt perfecti, dar cu siguranta nu sunt perversi pe valuta.

Femeile au zambet larg si merg mandre cu pieptul in fata. Nu poarta extensii si nici barbati pe post de sponsor. Stau drepte ca paru’ fac glume si muncesc cot la cot cu masculu’. Te plesnesc una’ doua’ daca sari calu’ si te respecta daca te vad om. Barbatul Bucovinencei este respectat si mandru, insa merita. Barbatul isi apara femeia si femeia isi apara barbatul, pana in panzele albe si inapoi. Femeile sunt gospodine si aranjate, corecte si da’te dracu’!

E frumos sa mergi pe strada si sa primesti “Buna ziua!”, e frumos sa ai flori in gradina si livada in spatele casei, ai parcare si pamantul nu te inghesuie. E cald dar nu vezi semafoare pe drumul pinşipal. Ti pupâ tăti babili sî tu li urăşti cum o făşiai şî cân’ erai mic.

Ştii uni eşti şî bini îț’ parii. Ştii câ pamântu’ pi cari stai îi a tău. Cât ti uițî driapta…tăt îi al tău! Bei vin facut a’ toamnâ şî țuica din vicini. Mânanci cu poftâ şî simț’ tăt gustu’. 

Şî timpu’ trieci…mai greu acolo. Nu ti grabeşti nimi’ …ai timp sâ răspiri….ai timp sî visezi şî sâ spui Mulțam’…ai timp!…Da’ nu distul…

Ş’apoi iar ti uiț’  în spati şî vezi ci lăşi…ti uiț şî ti gâdeşti, şti câ tăt o sa fii exact la feli…cân’ vi tu data viitoari. Ti uiți şî ştii di uni pleci…pleci di acasâ…Da’ di ajuns, ştii uni ajungi?

Ajungi acolo unde alti oameni asteapta sa te cunoasca …acolo unde ai ales sa traiesti si unde viata te-a purtat! Ajungi poate intr-un loc mai bun sau poate ajungi doar ca sa ai de unde pleca.

Ne schimbam…noi Bucovinenii…evoluam, muncim si mereu ne dorim mai bine. Facem bani, cautam o viata frumoasa, muncim pentru ea, respectam si suntem respectati, suntem fericiti pentru ca stim ce vrem! Nu suntem pierduti si nici straini! Dar nu suntem acasa! Si nici nu o sa fim…pentru ca bunica doar odata te binecuvanteaza: Sa mergi la oras, sa fi om si sa te porti mandru’ si cu cel slab si cu cel tari’.  Noi suntem Bucovina! O cautam in toata lumea, oriunde am merge…si o gasim, prin oameni, tuica, dansuri …pentru ca…de fapt o avem in suflet.  Nu e doar nu loc…e un spirit usor de purtat si frumos de povestit! O construim bucata cu bucata oriunde mergem 🙂

 Tu esti Bucovina! Cand te cheama pamantul…mergi! ♥

With love,

Ioana

onlinelogomaker-070516-1517

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s